I oktober 2004 flög vi från Nelspruit i Sydafrika till Vilanculos i Mocambique, för att där, med båt ta oss vidare till halvön San Sebastian, som är en av de många öarna i Bazarutoarkipelagen. Bazarutoarkipelagen är ett naturreservat i Indiska Ocenanen under tillsyn av eko-turism projektet Vilanculos Coastal Wildlife Sanctuary.

Den del av Mocambique som vi besökte är en av de vackraste platserna som jag någonsin varit på.
Vistelsen var hela tiden kryddad med lite Robinson Kruse-känsla. Vi hade bokat vår resa med www.nyati.com.
Fastän Mocambique är fattigt och korruption härjar fritt, skulle jag inte tveka ett ögonblick att återvända.

San Sebastian kan enbart nås via sjövägen, så i väntan på vår båtfärd fick vi en guidad jeep-rundtur i Vilanculos och under denna tur berättade guiden följande lilla anekdot.

1498 kom några portugiser sjövägen förbi Mocambique och utsåg genast
landremsan till sin koloni. 1962 hade folket i Mocambique fått nog av förtrycket, och bildade en väpnad motståndsrörelse FRELIMO, inspirerad av marxism-leninismen. Många strider utkämpades ända fram till 1975, när Portugals regering äntligen gav upp och Mocambique åter kunde förklara sig som självständigt. Som bekant brukar sådana här saker inte gå smidigt till väga.
Många portugiser som hade bosatt sig och etablerat företag under kolonialtiden, ville givetvis inte bara ge upp allting och stannade sålunda kvar, som om inget hade hänt. Den dåvarande inrikesministern
Armando Guebuza fick ta i med hårdhandskarna och gav genast order om att, dessa portugiser skulle lämna sina ägor inom 24 timmar och med sig fick dom bara ta 20 kilo bagage. Ut skulle dom och det snabbt.
Denna incident kallas för "24 20" (twentyfour twenty)
Som hämnd för detta, förstörde portugiserna sina byggnader genom att hälla betong i avloppsrören, allt för att det inte skulle gå att återanvändas av någon annan. Bland annat såg vi under vår färd genom Vilanculos, ett enormt stort och förfallet hotellkomplex, placerad på den bästa utsiktsplatsen, som även det hade utsatts för detta avlopps-sabotage. Nu står det en massa tomma och förfallna hus i Vilanculos som ingen kan använda och det är för dyrt att riva dom.

FOTOGALLERI
thumbnail- fotogalleri
från vår vistelse i Mocambique

KARTA
http://www.exploremozambique.com/index.html
klicka på bilden för större upplösning
Källa: www.exploremozambique.com

Mocambique ligger på Afrikas
sydostkust mot Indiska Ocenanen

Huvudstad: Maputo

writer
klicka på skrivmaskinen och
läs artikeln om Mocambique